Geldzorgen en energietoeslag

Kunt u de (energie)rekening moeilijk of niet meer betalen? Dan is het fijn om te weten dat verschillende organisaties u kunnen adviseren en helpen. Maakt u zich zorgen over het oplopen van een huurachterstand of kunt u de huur niet meer betalen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Samen met u kunnen wij kijken of u in aanmerking komt voor bepaalde sociale voorzieningen of hulpregelingen. Wij geven u graag advies op basis van uw persoonlijke situatie en helpen waar nodig met het opstellen van een betalingsregeling.                  

Energietoeslag ter compensatie van hoge energiekosten
De energietoeslag 2023 wordt voor 1 december 2023 automatisch betaald aan inwoners van wie het inkomen bij de gemeente bekend is. Dit zijn onder andere inwoners met een bijstandsuitkering, een uitkering voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werklozen (IOAW- of IOAZ-uitkering) of een periodieke uitkering voor het dagelijks levensonderhoud voor zelfstandigen (BBZ-uitkering levensonderhoud). Per huishouden is er één energietoeslag. 

Op hetzelfde moment wordt gekeken naar alle andere huishoudens die in 2022 energietoeslag kregen. Er wordt gecontroleerd of ze voor 2023 ook voldoen aan de voorwaarden. Zo ja, dan krijgen ze ook automatisch de energietoeslag 2023 gestort.

Vanaf 1 december is het mogelijk om zelf aanvraag te doen
De gemeente heeft niet van alle inwoners de inkomensgegevens in beeld. Heeft u wel recht op energietoeslag maar heeft u het geld niet automatisch gekregen? Dan is er de mogelijkheid om zelf een aanvraag te doen. Dat kan vanaf 1 december 2023 op www.goeree-overflakkee.nl/energietoeslag. Aanvragen kan tot en met 31 mei 2024.

Tijdelijk Noodfonds Energie
Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf nu terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu t/m 31 maart 2024 aanvragen op www.noodfondsenergie.nl.

Waar kunt u nog meer terecht?
Geldzorgen reiken vaak verder dan enkel het betalen van de energierekening of de huur van uw woning. Het kan lastig worden om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is goed om te weten dat er in onze gemeente uit diverse hoeken hulp geboden wordt.

Sociaal contactpunt gemeente Goeree-Overflakkee:
Lukt het u niet om rond te komen en wilt u daarover in gesprek?  Vraag een informatie- en adviesgesprek aan bij het team schuldhulpverlening van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij zijn er ook voor andere vragen rond geldzorgen of hulp bij het invullen van een aanvraag.

Bel hiervoor met het Sociaalcontactpunt. Te bereiken via 14 0187, optie 1.

Overzicht van andere hulpaanbieders op het eiland
De gemeente heeft voor alle inwoners een handig overzicht gemaakt van contactpunten en organisaties bij wie u in het geval van geldzorgen terecht kunt. Dit overzicht vindt u in onderstaande brief en op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee: https://www.goeree-overflakkee.nl/geldzorgen-en-armoede.

Klik op onderstaande afbeelding om de brief van de gemeente over mogelijkheden bij geldzorgen te openen. 

Veelgestelde vragen

Lees verder:
Neem contact op Betalingsregeling aanvragen Energietoeslag aanvragen