Geen objecten gevonden

Buurtbewoners Sommelsdijk samen in actie voor eigen buurt

Publicatiedatum: 22-04-2022

Oost West Wonen en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben onlangs een onderzoek gedaan naar de leefbaarheid van de dorpen en wijken op het eiland. Daaruit bleek dat sommige buurtbewoners niet blij waren met hun omgeving. De leefbaarheid in hun buurt zou sterk achteruit gaan en dus was het tijd voor actie.

“We hebben volledig willekeurig twee straten in Sommelsdijk gekozen voor deze pilot”, vertelt André Groenendijk van Oost West Wonen. “Hier gaan we vanmorgen hard aan de slag om de tuinen op te knappen. Niet iedereen kan dit zelf, of ze hebben er de materialen niet voor. Vandaag krijgen we hulp vanuit de gemeente om dit te doen, we hebben onze eigen collega’s opgetrommeld en er zijn mensen van de huurdersvereniging aanwezig. En we zien nu al dat buren samenwerken en hun spullen delen. Het is dus ook meteen goed voor de connecties onderling.”

Een klein verdriet
De dag begon emotioneel voor één gezin in de Hyacintenstraat. Eerder dit jaar constateerde een medewerker van Oost West Wonen dat een dennenboom wel heel groot was geworden. De boom groeide inmiddels tegen het huis aan en dat leverde schade op aan onder andere het dak. De woningbouwvereniging stuurde daarop een brief, maar André was ook even langs gegaan bij het stel. 

“Dat directe contact vind ik erg belangrijk”, laat hij weten. “Ook omdat de brieven soms hard over kunnen komen. Tijdens ons gesprek ging meneer uiteindelijk akkoord dat we de boom zouden gaan snoeien. Dat gesprek hebben we een paar maanden geleden gevoerd. Maar afgelopen week lieten ze weten dat hij helemaal weg mocht.”

En dat was geen makkelijk besluit voor het echtpaar. “Mijn man heeft die boom 30 jaar geleden gewonnen bij een biljartwedstrijd. Hij was eerste geworden die dag”, vertelt mevrouw Vroegindeweij. “Mijn man is ziek, dus ik wilde de boom eigenlijk niet kwijt. Maar ik kan hem zelf niet onderhouden en mijn man ook niet. Dus we hebben samen toch maar de knoop doorgehakt. Maar dat was niet makkelijk.”

Samen aan de slag
Na een kopje koffie met wat lekkers was het rond 10.00 uur dan toch echt tijd om de handen uit de mouwen te steken. De grote dennenboom was eerder die ochtend al weggehaald. En dus was het tijd voor de kleinere, maar toch ook ingrijpende klussen in andere tuinen. Het doel van de ochtend was vooral ontmoeten en samenwerken en dat is goed gelukt. Buren hielpen elkaar met het snoeien van heggen, weghalen van grote struiken en het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Er werden ramen gelapt, straatjes geveegd en er werd een hoop afgevoerd door medewerkers van de ASGO. 

“Deze ochtend was boven verwachting”, geeft André na afloop aan. “Ik ben aangenaam verrast dat mensen elkaar zijn gaan helpen. Het is natuurlijk een probeersel, we hebben dit nooit eerder georganiseerd. Maar ik ben erg blij met de uitkomst. We gaan nu evalueren en dan kijken we of we dit ook nog op andere plekken gaan doen. Het klinkt heel afgezaagd, maar samen kun je veel meer. Als je iets samen kunt doen, is het sneller, makkelijker en gezelliger. Dus ik ben blij met wat we vandaag bereikt hebben hier in de bloemenbuurt.”

Na afloop kregen alle deelnemers nog een presentje uit handen van de bestuursleden van de huurdersvereniging. Het was een plantje en een kaart, samengesteld door Zuidwester. 

Dit artikel verscheen in het Eilanden-Nieuws van woensdag 20 april en is geschreven door Sam Fish

Deel deze pagina