Geen objecten gevonden

Groei in regionaal aanbod beschermd wonen door samenwerking Oost West Wonen en Zeeuwse Gronden

Publicatiedatum: 09-11-2021

Op maandag 1 november 2021 tekenden ggz-organisatie Zeeuwse Gronden en woningcorporatie Oost West Wonen een intentieovereenkomst als officieel startsein voor de verwezenlijking van een beschermde woonvorm in Dirksland. Met de samenwerking willen beide organisaties kwetsbare mensen met een psychiatrische ziekte laten wonen in een veilige, drugsvrije voorziening, middenin de samenleving. Iets waar op Goeree-Overflakkee nog nadrukkelijk behoefte aan bestaat.

Voormalig Elkersweide
Het gaat om een bestaand gebouw aan de Akelei, ook wel bekend als Elkersweide, waar voorheen cliënten van Sjaloom Zorg woonden. Het gebouw, in 2003 gebouwd voor een maatschappelijke bestemming, gaat verbouwd worden, zodat het geschikt is voor een kleinschalig beschermd wonen-concept. Twaalf cliënten met een psychiatrische ziekte krijgen de beschikking over een eigen, compleet appartement en kunnen elkaar daarnaast treffen in gemeenschappelijke ruimten. Volgens de huidige planning zullen de toekomstige bewoners er in het voorjaar van 2023 hun intrek nemen.

Voorzien in behoefte
Projectleider Joel Maassen (Oost West Wonen): “Uit onderzoek blijkt dat er voor deze doelgroep onvoldoende aanbod is voor beschermd wonen op het eiland. De verbouwing van het appartementencomplex is daarom een welkome aanvulling op het zorgaanbod op Goeree-Overflakkee. Bij de verbouwing zullen we uiteraard aandacht hebben voor het duurzaamheidsaspect. Het complex zal zoveel mogelijk energieneutraal en gasloos worden.”

Voor Zeeuwse Gronden is de ondertekening van de intentieovereenkomst een bijzonder moment, zo vindt directeur Jan van Blarikom: “We hebben twaalf locaties voor beschermd wonen in Zeeland, en de vraag hiernaar buiten de provinciegrenzen is de laatste jaren sterk gegroeid. In diverse Zuid-Hollandse gemeenten zijn er concrete plannen voor woonlocaties, maar de echte start buiten Zeeland zal in Dirksland zijn. Een belangrijke stap.”

Familieleden van cliënten kunnen niet wachten tot het zover is: “Nu moet ik een uur reizen om op bezoek te gaan bij mijn zoon, straks woont hij fijn in de buurt. En dan ook nog in een eigen appartement. Dat is iets waar hij enorm naar uitkijkt.”

Deel deze pagina