Geen objecten gevonden

Nep e-mails over verlengen inschrijving woningzoekende

Publicatiedatum: 12-10-2021

Internetcriminelen verzenden soms nepberichten (e-mail en sms) die vanuit Oost West wonen lijken te komen. Een recent voorbeeld is een e-mail vanuit WoningNet. In dat bericht staat dat u de verlengingskosten van uw inschrijving bij WoningNet moet betalen. Oost West Wonen maakt geen gebruik van het systeem van WoningNet en deze berichten komen dus niet bij ons vandaan. Wij raden u aan niet op de betaallink te klikken. Oost West Wonen stuurt geen betaalverzoeken met links in de tekst of via sms. 

WoningNet
Volgens de het nep-email, welke van WoningNet afkomstig lijkt, kunt u de betaling voor verlening van uw inschrijving doen door op een link in de tekst te klikken. Wij adviseren u dringend om niet op de link te klikken en de zender te blokkeren en/of op de zwarte lijst te zetten! Via de e-mail wordt u gevraagd om het betalen van de jaarlijkse verlengingskosten. De teksten in dit nepberichten herkent u aan de volgende kenmerken:

  • de regio waar u wel/niet ingeschreven staat wordt nergens genoemd
  • de tekst begint met de melding dat uw inschrijving binnen twee weken vervalt
  • er staan meerdere spelfouten in de tekst
  • er staan verkeerde en niet bestaande factuurnummers in de tekst. Bijvoorbeeld: SRA-00368246 of SGR-002312246 of SRA-003122368246 of SRA-00322168246
  • er is alleen de optie om via iDEAL te betalen via een foutieve link

Ook sturen de internetcriminelen sms-berichten om via de link in het bericht toegang te krijgen tot uw bankrekening. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt, waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven.

Zie hieronder de tekst van de phishing sms:

Twijfelt u of u terecht of onterecht een betaalverzoek van Oost West Wonen ontvangen heeft?
Wij vragen u nooit om te betalen door op een link te klikken vanuit een e-mail, sms of whatsapp bericht. Wel betaalt u uw inschrijfkosten via ideal tijdens het inschrijfproces als woningzoekende op de website. U ziet dan een ideal-link. Vraagt u zich af af het betaalverzoek wat u heeft ontvangen klopt? Belt u gerust naar ons kantoor: (0187-22 11 00).

Fraudehelpdesk
Heeft u toch op de link in het bericht geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie. Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen u nog meer kunt ondernemen.

 

Deel deze pagina