Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Martin van Eijkeren en André Smits "De bouw is altijd in beweging"

Martin van Eijkeren en André Smits "De bouw is altijd in beweging"

Leestijd: 3 min

 

Bij Oost West Wonen werken meerdere projectleiders en opzichters. Allemaal zijn ze nauw betrokken bij nieuwbouwprojecten, bij verbouwingen en bij energiebesparende maatregelen. Met meerdere projecten verspreid over het eiland is het belangrijk dat deze specialisten onderling hun taken verdelen. Net voor het begin van een gezamenlijk bouwoverleg spreken we opzichter Martin van Eijkeren en projectleider André Smits over wat hun werk inhoudt en hoe hun functies elkaar aanvullen.

André buigt zich als projectleider over de planning, het budget en de kwaliteit: “Mijn werk zit dus vooral in de voorbereiding van een project. Om het overzicht te bewaren, let ik vooral op de hoofdlijnen.” Martin bewaakt als opzichter juist de details in de uitvoering: “Dagelijks kom ik op de bouwlocaties om te zien of alle werkzaamheden volgens afspraak verlopen en ik kijk ook gelijk of de planning in de praktijk haalbaar is. Zijn er bijvoorbeeld bijzonderheden of aandachtspunten? Dan geef ik dat aan bij de uitvoerder.”

Ruimte voor keuze
Beide mannen kennen het klappen van de zweep in de sociale woningbouw. In de afgelopen 25 jaar is er in hun vak ook het nodige veranderd, vinden André en Martin. “Er is vandaag de dag veel meer aandacht voor de bewoners. Bij de plaatsing of vervanging van een keuken of badkamer hebben huurders nu veel meer keuze. Vroeger was er één standaard en daar moest je het mee doen,” legt Martin uit.

Aandacht voor uitstraling
André vult zijn collega aan: “Ook de uitstraling van een woning telt steeds vaker mee. Hier in Achthuizen is bijvoorbeeld speciale aandacht besteed aan de gevelstenen. Sommige vlakken zijn net iets anders gemaakt.” “Ik vind het goed dat hier nu ook aandacht voor is,” merkt Martin op. “Absoluut,” stemt Andre in: “tegelijkertijd doen al die keuzes en extra’s ook iets met de prijs. En daar houd ik als projectleider in de voorbereidingen al rekening mee, want uiteindelijk moet de huur van onze woningen wel betaalbaar blijven.”

Duurzame toekomst
Als we het dan toch over verandering gaat, dan moeten we het ook over de andere manier van bouwen hebben. André: “Door wet- en regelgeving rondom klimaat, vergunningen en flora & fauna ligt er nu een eisenpakket waar je als projectleider in de voorbereidingen flink werk aan hebt. In totaal zijn we zo’n twee jaar bezig met de voorbereidingen en de vergunningen. Bij nieuwbouw kan die voorbereidingstijd zelfs oplopen tot vier of vijf jaar!”

Martin: “De installaties in huis worden ook steeds complexer. Een nieuwe huurwoning is standaard uitgerust met een warmtepompinstallatie, zonnepanelen, driedubbelglas en een stevig isolatiepakket. Tegelijkertijd komen steeds meer bouwelementen rechtstreeks vanuit de fabriek. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, wanden en daken. Dat zorgt ervoor dat het bouwproces flink wordt ingekort ten opzichte van de traditionele manier van bouwen!”

-
Het interview met Martin en André is een artikel uit het huurdersmagazine 'thuis best'. Navigeer naar onderstaande pagina om het hele magazine te lezen:
https://www.oostwestwonen.nl/over-oost-west-wonen/nieuws-publicaties/huurdersmagazine